Faworki

Składniki :

½ kg mąki krupczatki

7 żółtek

Sól- szczypta

2 łyżki spirytusu lub octu

1 kubek kwaśnej śmietany szcecinieckiej 18%

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Przesiać mąkę

2. Oddzielić żółtka od białek

3. Do mąki dodać sól, żółtka, śmietanę i zarobić ciasto nożem

4. Do ciasto dodać spirytus i wyrobić szybko ciasto ręką

5. Uderzać ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie powietrze (ok 10 minut)

6.Podzielić ciasto na części, wałkować cienko, wykrawać paski

7. Na każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć ciasto, tak aby powstał faworek

8. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

9. Odsączyć na ręczniku jednorazowym z nadmiaru tłuszczu

10. Posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO

 

CAKE POPS

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

1 szkl m
ąki tortowej
0,5 szkl m
ąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny „kasi”
1
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Mikserem ubić jajka z cukrem jak na biszkopt- NA SZTYWNO.

2. Dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką

3. Do ciasta dodać  cienkim strumieniem gorący, roztopiony tłuszcz- całość mieszać łyżką.

4. Wypiekać kuleczki w temp. ok 170oC

SUSHI NA WEEKEND

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
bambusowa mata
pałeczki
ryż do sushi
nori
sos sojowy
chrzan wasabi
imbir marynowany
ocet ryżowy
GOTOWANIE RYŻU
-Ryż do sushi 1szklanka
– woda 1 szklanka (odrobinę więcej)
– ocet ryżowy 0,070 l
– cukier 2 łyżki
– sól ¼ łyżeczki
Jak ugotować dobrze ryż !
Ryż namocz w zimnej wodzie,
dokładnie płucz odlewając wodę i dolewając czystą
. Czynność powtarzaj około 6 razy.
•Następnie ryż zalej zimną wodą i pozostaw na 20 minut.
•Odsącz na sicie, przełóż do garnka i zalej taką samą
ilością wody
co ryżu (odrobinę więcej wody od ryżu –
uzależnione jest to od rodzaju ryżu)
•Gotuj pod przykryciem około 15 minut
od zagotowania, dodatkowo obciąż
innym garnkiem tak by ograniczyć parowanie.
Długość gotowania uzależniona jest od gatunku ryżu.
Na opakowaniu producent zawsze podaje czas gotowania.
•Ugotowany ryż odstaw na 20 minut, aby dojrzał.
•Ryż przełóż do miski najlepiej drewnianej.
•Ocet ryżowy połącz z cukrem i solą do całkowitego rozpuszczenia.
Roztwór dodaj do ciepłego ryżu i delikatnie wymieszaj.
DODATKI DO SUSHI
Warzywa: zielony górek, biała rzepa, sałata karbowana, avocado
Ryby i owoce morza: łosoś, tuńczyk, krewetki, ośmiornice, paluszki
surimi
ser philadelphia
RODZAJE SUSHI
Hosomaki – małe rolki (nori, ryż, wasabi, warzywa, ryby)
Monomaki – (nori, wasabi, ser philadelphia, awocado,
karbowana sałata, ryba ogórek)
Nigiri – kulki z ryżu (delikatnie, zagniatamy nie za mocno
by w środku było powietrze podajemy z
krewetką, tuńczykiem, łososiem)
Te – Maki – (rożki) – ryż, nori, wasabi, sałata karbowana
ogórek, łosoś, biała rzodkiew)
Kalifornia – Maki – ryż na zewnątrz
Sashimi – (ryba pokrojona w cienkie plasterki)

Zajęcia pozalekcyjne – drożdżówki

Na naszych zajęciach gimnazjaliści zostali zapoznani z technologią produkcji ciasta drożdżowego .

Asortyment wyrobów jest bardzo szeroki i dlatego skupiliśmy się wyłącznie na drożdżówkach.

Wszystkim bardzo smakowały nasze wyroby.

Izabela Starosta-Byczyńska z uczniami !

DSC02975 DSC02983 DSC02987 DSC02993 DSC02998 DSC03002 DSC03013 DSC03024

Zajęcia pozalekcyjne – kreatywne babeczki

Kolejne zajęcia za nami 🙂

Zobaczcie jak gimnazjaliści radzili sobie w kreowaniu własnych babeczek.

Zapraszamy młodych pasjonatów cukiernictwa na kolejne zajęcia .

Izabela Starosta-Byczyńska z uczniami !

DSC03973 DSC03977 DSC03979 DSC04003 DSC04009 DSC04014 DSC04018 DSC04045

WARSZTATY KULINARNE „KUCHNIA JAPOŃSKA – SUSHI ”
zorganizowane przez Unilever Food Solusion

sushi wszyscy

 

DSC01360 DSC01362 DSC01365 DSC01383 DSC01385 DSC01388 DSC01392 DSC01399 DSC01412 DSC01438

Wszystkiego najlepszego z okazji Walentynek-żywieniowcy i kucharze

DSC01426

 

Na dzisiejszych zajęciach kończyliśmy chatki z pierników. Oto nasze dzieła. Zapraszamy do Galerii.

II TŻ

DSC00329 DSC00335 DSC00331 DSC00342 DSC00355 DSC00338 DSC00369 DSC00364

Grupa uczniów z klasy drugiej TŻ wraz z Izabelą -Starosta-Byczyńską wypiekali i dekorowali pierniczki na coroczny kiermasz, który odbędzie się w naszej szkole 16 grudnia.
Poniżej przepis na pierniczki :

PIERNICZKI
40dag miodu(może być mniej)
1 kostka margaryny
3/4  szkl. Cukru
2 przyprawy piernikowe
Wszystko zagotować w garnku (nie gotować!) i wystudzić.

3/4  szkl. Cukru
0,5 szkl. Gorącej wody
Zrobić karmel na patelni, wystudzić.

1kg mąki- przesiać do miski
3 jaja
1 łyżka kakao
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i pozostawić na 24h w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować i formować pierniki. Piec 10 min w temp.200

DSC00003 DSC00001 DSC00004 DSC00009 DSC00012 DSC00013 DSC00016 DSC00024